Livet på Munsö

 

Bona Gård omfattar idag ca 800 hektar på norra delen av Munsö, mitt i Mälaren. Fram till andra världskriget fungerade öarna här ute som Stockholms innerstads skafferi. Här fanns köttet och mjölken som folket i storstaden efterfrågade och här plockades frukten och bären.

Men tiderna ändrades strax efter kriget. I takt med den snabba utvecklingen ökade kraven på lönsamhet vilket förändrade livet på gårdarna. Konstgödsel och bekämpningsmedel gynnade spannmålsodling och boskapsskötseln konkurrerades ut. Stordriften var ett faktum.

Nu har pendeln svängt tillbaka. Det närodlade och småskaliga är framtiden. På Bona Gård driver vi, Adam och Cilla, idag ett hållbart jordbruk med stort fokus på miljö och djuromsorg.

Förutom spannmålsproduktion och vilt, som jagas säsongsvis, har vi nu en växande besättning Herefords i lösdrift. Vi arbetar starkt för att påverka och utveckla nästa steg i framtidens djuromsorg, som vi menar är den enda hållbara vägen framåt.

Du är alltid välkommen att besöka oss för att se hur vi och djuren har det här på gården. Hör bara av dig i förväg så ställer vi upp och visar dig runt.